Як продати квартиру за найвигіднішою ціною?

Ви вирішили продати свою квартиру, але не знаєте, з чого розпочати і як отримати найкращу ціну. З такими проблемами неодмінно стикаються всі, хто вперше продає нерухомість. У цій статті ми дамо поради, які допоможуть вам підготувати житло до продажу та виручити за нього найбільшу суму.

Дрібний ремонт підніме ціну квартири 

Перш ніж визначати вартість своєї квартири, зробіть усе можливе, щоб ціна максимально зросла. Принаймні, позбавте потенційних покупців підстав збивати ціну, опускати її нижче за ринкову.

Підготовка квартири до продажу є важливим етапом і може позитивно вплинути на її вартість. Почніть із ретельного огляду житла та складання списку робіт, які конче необхідно виконати, щоб ваша квартира не втратила в ціні. Погляньте на житло очима не власника чи продавця, а очима покупця. Знайдіть те, що вам би не сподобалося, якби ви купували ці квадратні метри.

Ідеться, передусім, про дрібний ремонт – за мінімальні гроші зробіть зі свого житла «цукерку». Наприклад, підклейте шпалери, що не витримали випробування часом. На видних місцях обновіть фарбу, що відлущується. Перевірте стіни і стелю на наявність тріщин і виправте дефекти, якщо потрібно. Реставрація занадто зношеної підлоги також може неабияк поліпшити враження покупця про стан житла. Не забудьте полагодити підвіконня, адже вони завжди впадають у вічі. 

Негативно на презентабельність квартири, яку продають, впливають незначні технічні несправності, які насправді легко усунути. Тож перевірте, чи працюють належним чином усі системи (опалення, нагріву води, кондиціонування повітря) і прилади в квартирі. Чи охайний вигляд мають електророзетки, чи не крапає кран на кухні, чи грибок не зіпсував вигляд ванної кімнати. Покупець має бути впевнений, що йому не доведеться нічого ремонтувати – він одразу зможе вселитися і жити.

Чистота означає більше, ніж ви вважали

Якщо ви й не любите прибирати, це все ж таки доведеться зробити, щоб отримати кращу цінову пропозицію. На відміну від ремонту перед продажем, прибирання має бути не поверховим, а генеральним. У такий відповідальний момент ваше помешкання має бути чистим і охайним, як ніколи. 

Ретельно приберіть у всіх кімнатах, пропилососіть у найнедоступніших закутках, ретельно вимийте шибки вікон і дзеркала, до блиску понатирайте крани і кухонну техніку. Усе має виблискувати, як нове – в очах покупця це зробить вашу квартиру свіжішою і привабливішою. Не забудьте витерти пил, видалити плями на видних місцях. І, будь ласка, не залишайте павутиння в кутках, бо покупець, шукаючи недоліки вашої квартири, ладен зазирнути куди завгодно. Ви потім швидко усунете проблему, а неприємне враження все одно залишиться.

Звісно, ви можете самі не заморочуватися з прибиранням житла, а замовити цю послугу в клінінговій компанії. У Києві ціни на такі види робіт стартують від 4 тис. грн. 

Якщо навіть ви проживаєте в цій квартирі, зведіть до мінімуму кількість особистих речей на видних місцях. Так, заховайте з передпокою непотрібні куртки та черевики, зніміть сімейні фотографії з полиць та й узагалі максимально упорядкуйте інтер’єр. Ці заходи не лише додадуть охайності житлу, а й збудять приємні фантазії в потенційного покупця: йому буде приємно уявити себе в цьому просторі, подумки розкласти свої речі по квартирі.

Обов’язково не просто провітріть житло, а усуньте характерні запахи, що десятиріччями формувалися завдяки вашому способу життя чи ваших предків. Стійкий аромат нафталіну може відлякати навіть дуже зацікавленого покупця. Запах не дрібниця, а суттєвий аспект, що впливає на ціну помешкання.

Підготовка квартири до фотосесії

Для оголошення про продаж важливо мати якісні фотографії квартири. Оскільки оголошення – це реклама, то тут можна і треба все прикрашати, аби подати своє житло з найкращих боків. 

Щоб картинка гарно виглядала, приберіть з поля зору всі зайві речі. При фотографуванні в кімнатах залиште тільки ті меблі, які підкреслюють простір. Наприклад, велика шафа зробить вашу вітальню затишнішою, але візуально вкраде квадратні метри, які ви продаєте. Сподіваємося, бабусині килими зі стін ви вже давно зняли.

Постарайтеся створити приємну атмосферу у квартирі. Цього можна досягнути, додавши красивих рослин, квітів, стильних деталей, скажімо, картин чи декоративних подушок. Сучасний продуманий декор зазвичай приваблює покупців.

Дуже важливу роль відіграє світло – як при фотографуванні, так і при показах квартири потенційним покупцям. Тож забезпечте яскраве освітлення в кожній кімнаті, відкрийте штори (ми пам’ятаємо, що вікна ви вже вимили). 

Звісно, світлини можна зробити й самому, але краще скористатися послугами професійного фотографа, який і світло правильно виставить, і знайде найкращий ракурс для зйомки. До речі, такі послуги тепер надають агентства нерухомості. Наприклад, у Києві можна звернутися до AXIS Real Estate.

Навіщо потрібен рієлтор?

Як в Україні зазвичай визначають ціну квартири для продажу? Подивляться оголошення на спеціалізованих Інтернет-платформах чи в газетах. Спробують знайти житло такої самої площі у своєму районі й у такому самому стані – і орієнтуються на вказану ціну. А ще дізнаються, за скільки продав свою квартиру сусід чи знайомий. Усі ці дії вкладаються в поняття дослідження ринку. Щоправда, такому дослідженню ціна мідний гріш, адже воно непрофесійне і поверхове. Колі ідеться про великі суми, за справу треба братися серйозно. І без рієлтора для продажу квартир тут не обійтись.

Звернутися до агентства нерухомості є розумним рішенням з кількох причин. І перша з них – рієлтор допоможе вам вигідніше продати квартиру в Києві, хоча й візьме свої комісійні. Фахівець точно знає, скільки наразі коштує квадратний метр житла у будинку вашого типу в усіх районах Києва – це якщо ви продаєте нерухомість у столиці. Рієлтор відкоригує вартість за формулою з огляду на стан квартири. Ну і залишить у заявленій ціні якусь тисячу вам на торг. 

Менеджери агентств нерухомості мають доступ до різних інформаційних платформ та ресурсів для просування вашої квартири, включаючи оголошення в Інтернеті, соціальних мережах та інших рекламних каналах. Окрім цього, рієлтори запропонують квартиру потенційним покупцям зі своєї бази, під критерії яких підпадає житло, – це може значно посилити інтерес до вашої нерухомості. Часто саме в такий спосіб і знаходиться покупець.

Рієлтори зазвичай добирають потенційних покупців, щоб ви не витрачали час на несерйозних обивателів, які самі не знають, що шукають. Представники агентства нерухомості можуть вести переговори від вашого імені з реально зацікавленими особами й допоможуть досягнути найкращих умов продажу.

Ще один важливий момент – юридичний супровід угоди купівлі-продажу. Знову ж таки, це професійно зробить рієлтор, позбавивши вас головного болю. Він підготує відповідний договір, візьме на себе взаємодію з адвокатом та нотаріусом. У підсумку ви уникнете будь-яких помилок і ризиків, пов’язаних із продажем нерухомості. Загалом, звернення до рієлтора значно полегшить процес продажу та забезпечить успішну угоду – у цьому можна не сумніватися.

Агов, найліпші, відгукніться!

У Києві майже вся нерухомість продається через агентства. Значну частку на цьому ринку має агентство нерухомості AXIS Real Estate. Ще б пак, тут працюють спеціально підготовлені експерти-оцінювачі, які добре знають столичний ринок нерухомості, постійно здійснюють юридичний супровід угод, що укладаються. AXIS Real Estate має напрацьований маркетинговий план просування квартир, включаючи рекламу на провідних порталах нерухомості. Це ще один із плюсів агентства.

Важливо, що весь процес продажу нерухомості відбувається під контролем фахівців. Юристи повністю перевірять об’єкт купівлі-продажу: не лише документи, що підтверджують право власності, а й на наявність заборон, арештів, іпотеки. Окрім цього, пересвідчаться в юридичних повноваженнях підписантів, складуть договір з максимальним захистом сторін. До речі, в AXIS Real Estate ще й надають безкоштовні консультації з оподаткування, адже при укладанні угоди купівлі-продажу потрібно сплатити держмито, податок і два збори.

«Окрім звичного в таких випадках рієлторського супроводу, ми залучаємо професійного юриста, але додаткову плату за це не стягуємо – вартість роботи юриста входить у комісію рієлтора», – розповів менеджер агентства AXIS Real Estate Дьяконова Людмила.

Продавайте своє житло з вигодою!


Powered by Froala Editor

Актуальне
Бiльше новин