Як обрати район для купівлі квартири в Києві?

Перше запитання, яке ставлять собі потенційні покупці квартир у Києві: який район обрати для проживання, адже столиця така велика? І відповідь на нього далеко не завжди залежить тільки від стану вашого банківського рахунку. Кожен із 10 районів Києва має свої особливості, про які варто знати, обираючи собі квартиру. 


Ціна, транспорт, інфраструктура – що головне при виборі району?

Передовсім слід визначитися з пріоритетами. Якими саме? Наявність соціальної інфраструктури – школи, дитячі садки та заклади охорони здоров'я, торгово-розважальні об'єкти. Тут має бути все, що необхідно вам для комфортного життя. 

У Києві надзвичайно важливе значення має транспортна розв’язка та відстань до найближчої станції метро. Водночас до уваги треба брати, у якому районі столиці ви працюєте, де проживають ваші родичі й навіть якою дорогою вам потрібно виїжджати зі столиці на дачу чи свою малу батьківщину.

Не забуваймо про екологію, бо з цим у столиці не все так однозначно. Якщо юристи кажуть: незнання законів не звільняє від відповідальності, то ми переінакшимо цю фразу на свій копил: незнання екологічних особливостей території не убезпечить вас від неприємних сюрпризів у майбутньому. До речі, при виборі житла бажано поцікавитися наявністю зеленої зони – парку, лісу. Що не кажіть, а приємно прогулятися лісом з дитячою коляскою чи на вихідних вийти на пікнік. У такому районі дихається зовсім по-іншому, ніж серед щільної забудови й автомобілів на тротуарі. 

Важливим чинником при виборі квартири також може стати пішохідна доступність до Дніпра, озера чи іншої водойми. За кордоном житло в таких місцях коштує значно дорожче. Приємний бонус – культурна чи архітектурна пам’ятка, хай навіть вона й не входить до Списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Наприклад, Музей просто неба народної архітектури та побуту в Пирогові – чудове місця для прогулянок з дітьми та відпочинку з друзями. Якщо поруч – чому б не скористатися такою нагодою.

Декому важко визначитися з таким принциповим питанням: лівий чи правий берег Дніпра обрати? Хтось неодмінно наголошує: «Лівий берег не пропонувати». А хтось на правий берег і не дивиться – дорого.


Чи звертати увагу на рейтинги та стереотипи? 

Не секрет, що найдорожчі квадратні метри – в центрі Києва (правий берег). Це стосується як первинного, так і вторинного ринків. Відтак, перерахувавши накопичені заощадження, ви як покупець спрямуйте свої погляди на відповідний ціновий сектор. При цьому слід мати на увазі, що деякі райони (Деснянський, Дарницький, Голосіївський) – надто великі за площею, тому й коливання цін тут можуть бути відчутними. Наприклад, Голосіївський тягнеться від далекого передмістя до самого центру столиці. З огляду на розміри районів усі укладені рейтинги комфортності районів Києва – доволі умовні: це як середня температура по лікарняній палаті. Тож, шукаючи своє місце під столичним сонцем, відсікайте неугодні райони Києва не цілком, а частинами. 

Ось деякі поширені думки про окремі райони столиці. Голосіївський – найзеленіший, бо значну його частину займає ліс. Дніпровський – найкомфортніший, адже там є метро, розвинена соціальна та транспортна інфраструктура, багато скверів і природних водойм. Печерський – дуже дорогий, хоча тут дуже щільна забудова й фактично немає супермаркетів. Подільський – історична забудова, красиві будинки. Деснянський, зокрема славнозвісна Троєщина, – має проблеми з транспортом: щоб дістатися правого берега (в центр), інколи потрібно витратити до двох годин. Шевченківський – з гарним транспортним сполученням, проте тут не все гаразд з екологією. 


Як довідатися про перспективи розвитку району?

Різні райони столиці розвиваються по-різному – це насамперед залежить від площі вільної території та наявної соціальної й дорожньої інфраструктури. Як зміниться район протягом найближчих років – про це можна дізнатися з Генерального плану Києва. Щоправда, столиця нині живе за Генпланом, розрахованим лише до 2020 року (затверджений 2002 року). Але і з нього можна дізнатися дещо цікаве про перспективи конкретного району чи житлового масиву. А ще є проєкти Генпланів на різні періоди, наприклад, Києва до 2025 року. І розумні люди користуються з того.

Поза сумнівом, усім цікаво, де в Києві планується побудувати три (!) нових транспортних переходи через Дніпро, де – спорудити багатоярусні паркінги, де – розвивати велоінфраструктуру, а де з’являться багаторівневі транспортні розв’язки. Якщо ви оберете масив, де в майбутньому (хай навіть і неблизькому) з’явиться станція метро, то згодом ваша квартира значно додасть у ціні. Так сталося із житлом у колишніх периферійних мікрорайонах Теремки-І і Теремки-ІІ, куди продовжили лінію метро, яка тепер називається Оболонсько-Теремківською. 


Сайти і форуми – цінні джерела інформації

Ще одне джерело знань для ухвалення зваженого рішення при виборі місця проживання – вебсайти про нерухомість. Тут, окрім інформації про квартири, що перебувають у продажу, можна також знайти статті про переваги та недоліки районів Києва, різних житлових комплексів тощо. Стануть у пригоді й новини зі сфери нерухомості та будівництва, опубліковані на сайтах. У якомусь районі представили, скажімо, концепцію оновлення публічного простору, в іншому – земельній ділянці надали статус території зелених насаджень загального користування. Усі ці відомості наповнюють скарбничку ваших знань про конкретний адміністративний район, на підставі яких ви маєте ухвалити доленосне для себе рішення – на користь того чи іншого району. 

Радимо також почитати місцеві форуми про обраний район столиці. Зазвичай покупці квартир на них щиро розповідають про всі підводні камені, на які натикалися, перевіряючи варіанти в різних районах. Буває й так, що про якусь проблему дізналися вже після того, як вибір на користь району було зроблено. Коли люди чимось розчаровані, вони теж не мовчать. Давно відомо: вчитися потрібно на чужих помилках, а не на своїх – щоб потім не шкодувати.


Чому варто звернутися в агентство нерухомості

Отримати консультацію в агентстві нерухомості – ще одна важлива цеглинка в підмурку вашого рішення про вибір району Києва для придбання нерухомості. Тут вам розкажуть усі нюанси цього суперечливого процесу, адже зазвичай агентства продають квартири в усіх районах столиці. 

Дарницький чи Деснянський? Голосіївський чи Святошинський? – ось у чому питання. Головне – натрапити на досвідченого фахівця, і він розвіє всі ваші сумніви й перестороги, порадить найліпші варіанти для вашого гаманця в найкращому місці. Професіонал знайде для вас чимало бюджетних варіантів квартир класу «комфорт» чи «економ» у кожному районі Києва, «бізнес» та «преміум» – майже в кожному. 

Саме такі рієлтори працюють у столичному агентстві нерухомості AXIS Real Estate Київ – одному з провідних у Києві. Вони оперативно відстежують ринок квартир, що пропонуються до продажу, розуміються на потребах покупців різних категорій, мають великий досвід роботи, накопичили значні бази об’єктів нерухомості. Погодьтеся: завжди хочеться мати справу з найкращими.

 Якщо ви не поспішаєте з купівлею житла, хочете ще певний час обміркувати свій вибір, тоді залиште рієлтору свій номер телефону та емейл, і він регулярно надсилатиме вам нові пропозиції, підібрані за вашими вподобаннями. Тоді ви точно не проґавите житло своєї мрії. Рієлтор надасть кваліфіковану допомогу й зекономить ваш час. 


Так ви дізнаєтеся все про район

Щоб особисто переконатися в правильності вибору столичного району для проживання, його варто … протестувати. Для цього на короткий термін орендуйте там квартиру, найліпше – в облюбованому мікрорайоні. Так ви убезпечите себе від неприємних несподіванок, які можете виявити в ході тестування району. Наприклад, з’ясується, що в години пік у цьому районі створюються дуже великі затори чи часто відключають гарячу воду, немає прийнятних курсів іноземних мов для вашої дитини чи до поліклініки треба діставатися двома видами транспорту. 

Дехто вчиняє по-іншому: купує квартиру там, де досі орендував. Якщо людину все влаштовує в обраному районі й вона не прагне переїхати, то цілком логічно купити квартиру в Києві за місцем вашого проживання. Це означає, що ви правильно обрали район, коли орендували житло. І, вочевидь, допомогла вам у цьому інформація, яку ви зібрали з різних джерел і зробили з неї правильні висновки. На випадковість тут не варто сподіватися: якщо при оренді житло змінити легко, то при купівлі – ні. Проте рієлтори можуть вам розповісти непоодинокі історії, коли покупець, уклавши угоду, через деякий час розривав її, бо знайшов квартиру в зручнішому місці. Звісно, такі оборудки призводять до втрати грошей.


Поінформований обере найкращий варіант 

Тож, щоб не викидати свої кревні на вітер, варто приділити якомога більше уваги такій серйозній справі, як купівля житла. І тут важливо врахувати все: район, квартал, будинок, дитсадок, школу, транспорт, лікарню, парк, магазини, ринок, барбекю-зону, паркінг, ціну, а ще є багато чинників, яких на перший погляд не видно. Але вони є і про них хтось-таки знає. Будьте і ви серед обізнаних! Оберіть той столичний район, де житимете довго і щасливо! 


Powered by Froala Editor

Актуальне
Бiльше новин